keskiviikko 14. huhtikuuta 2021

Monson, Maine


Mainen osavaltiossa, Yhdysvalloissa ilmestyvässä sanomalehti Piscataquis Observerissä oli helmikuun 24. päivä vuonna 1910  uutinen eräästä kaivosonnettomuudesta. Tässä se vapaasti suomennettuna:

Kustaa Nylund, suomalainen, iältään 36 vuotta, 2 kuukautta ja 25 päivää. Hän oli tiistaina 15.2. iltapäivällä työskennellyt liuskekivilouhoksella irrottamassa liuskekiveä, kun yhtäkkiä oli ylhäältä pudonnut isompi kappale kiveä surmaten hänet.  
Mr. Nylund tuli Amerikkaan n. 2 vuotta sitten ja työskenteli louhoksella lyhyen aikaa. Helmikuun alussa hän palasi ja löysi työpaikan Kineon kaivoksesta, työskennellen vain neljä päivää ennen kuin onnettomuus tapahtui. Vainajaa jäivät suremaan vaimo ja 8-vuotias poika Suomessa sekä sisko Montanassa. Vain päivää ennen kuolemaansa hän lähetti vaimolleen Suomeen kirjeen jossa kertoi kaiken täällä menevän hyvin. 
Hautajaiset pidettiin keskiviikkona iltapäivällä, vainaja haudattiin uudelle hautausmaalle.
 



Wikimedia


Menehtynyt kaivosmies oli vaarini Laurin isä, Kustaa Tuomaanpoika Nylund (1873-1910). Tapahtumapaikka oli Amerikan koilliskulmassa, Kanadan rajalla oleva kaupunki nimeltään Monson. Täällä sijaitsevasta kaivoksesta toimitettiin liuskekivilaattoja ympäri maailman mm. hautakiviin, kateaineeksi ja erilaisiin sähkörakentamisiin hyvän eristävyyden ja tulenkeston takia. Monsonin mustaliuskekaivokset olivat vaarallisia, mutta ne saivat kylän kukoistamaan ja kasvamaan. Monsonin asukasluku kaksinkertaistui kaikkien aikojen korkeimmallle tasolle, n. 1200 asukkaaseen vuoteen 1910 mennessä. Suomalaisia oli heistä erään aikalaistiedon mukaan noin 100 henkeä. Suomalaiset siirtolaiset työskentelivät kivilouhoksilla. Ruotsalaisista siirtolaisista tuli puolestaan kylän kauppiaita ja yritysten omistajia. Eräs Monsonissa kasvanut asukas muistaa yhteisön järjestämät ruotsalaiset seisovat pöydät (smörgåsbord). Tarjolla oli muun muassa ruotsalaisia lihapullia, suolakurkkua sekä suomalaisia pullia, jotka ovat edelleen kiinteä osa Monsonin leivonnaismyyjäisiä. Monsonissa on nykyään hieman yli 600 asukasta. Kaupungissa toimii Finnish Farmers Club järjestäen mm. tansseja lauantaisin.

Vuonna 1910 Yhdysvalloissa oli kaivostyöläisiä Kaivosturvallisuushallinnon (MSHA) tilaston mukaan n. 725 tuhatta, joista onnettomuuksissa kuoli kyseisenä vuonna hieman yli 2800. Monsonissa tapahtui talvikaudella 1909-1910 kahdeksan vakavaa onnettomuutta joissa kuoli yksi ihminen, edellä mainittu Kustaa Nylund. 
Vuonna 2020 oli Yhdysvalloissa enää n. 63 tuhatta kaivostyöläistä, näistä onnettomuuksissa menehtyi viisi ihmistä.

Katovuosien, laman ja maaseudun liiallisen väestönkasvun aiheuttaman työttömyyden seurauksena yli 350 tuhatta suomalaista muutti 1860-luvun ja 1920-luvun välisenä aikana siirtolaisina Pohjois-Amerikkaan paremman tulevaisuuden toivossa.

Isäni neljä setää Aholan talosta Uuraisilta, Taavetti, Matti, Nestori ja Asarias lähtivät aikoinaan Minnesotaan. Vaimoni vaarin isä, Johan Sandstedt, teki tiettävästi useita matkoja Purmosta Yhdysvaltoihin. Siellä hän myös kohtasi matkansa pään Washingtonin osavaltiossa vuonna 1946. Äitini kasvattisisar, Toini Saastamoinen, muutti 50-luvun lopulla Jyväskylästä Seattleen ja avioitui Virolaislähtöisen Alex Elrandin kanssa.
Aina ei elämä uudessa kotimaassa mennyt suunnitelmien mukaan. Petäjävedeltä lähtöisin ollut Onni Marttinen, isäni serkku, ampui mustasukkaisuuden vallassa vaimonsa ja itsensä Minnesotassa vuonna 1925. Tästä aiemmassa  blogijutussani.

Kustaa Nylundin  Amerikkaan lähdön syitä voi vain arvailla, oliko perheen tarkoitus seurata myöhemmin perässä vai seikkailunhaluisen Kustaan vaurastua kovalla työllä. Leskeksi jäänyt puoliso, Maija Sofia, jäi Suomeen ja sai seuraavana vuonna aviottoman lapsen,  avioitui uudelleen vanhemmalla iällä  muuttaen Poriin jossa kuoli 82-vuotiaana. 



________________________________________________________________________________________________________________



Työmies 2.8.1912:  "4 nuorta miestä haluaisi suomen tyttöjen kanssa kirjevaihtoon. Asian kai itse arvaatte. Vanhojenpiikojen sekä leskien ei tarvitse kirjoittaa sillä niitä on täällä kylliksi. Osotteemme olisi näin, että kirjeet seilaa tänne päin. A. Lapatossu, E.Väkäleuka, V. Lempivä, A.Kaipaava. Monson Maine Box 157 U. S. of America."



Linkkejä:                                  
                                                  mainememory (mm. kuvia Monsonin kaivoksesta)      
                                                  Fältmarsch-Nylund-Noresmaa (aiemmin blogissa Nylundeista)         
                                                  Porin mummo (Kustaan vaimon sukujuuria)
                                                  Ahola (Aholan sukua)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogger news