keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Helmi

Helmi Ingeborg  Lindholm  os. Meling (1912-1989) oli suurperheen äiti joka  palkittiin ansioistaan mitalilla äitienpäivänä  1980.
Helmin vanhemmat olivat Frans Vilhelm Meling(1882-1934)  ja Hilma Gustava Färm (1883-1971)

Frans Melingin äiti oli  piika Lotte (Charlotta) Meling.  Charlotta  Meling syntyi  v.1853
torppari Erik Melingin perheeseen Lohjan Vejbyssä (Veijola). Melingin suku oli tullut Lohjalle Perniöstä. Suvun kantaisä  Anders Melich (s.1689) oli Henkirykmentin kengitysseppä Perniön Makarlassa. (Nykyään osa Salon kaupunkia).
 
Vuonna 1899 kerättiin Suuri adressi vastustamaan Helmikuun manifestia. Kirkkonummella renki Frans Meling oli yksi allekirjoittaneista.Hilma Färm oli meijerikkönä
Suur-Merijoen kartanossa Viipurissa josta muutti v.1910 Kirkkonummelle kapteeni Hjeltille sisäköksi. Avioitui
talon rengin Frans Melingin kanssa.


Vuonna 1912 perhe muutti Helsinkiin, jossa rakennustyöläiset olivat lakossa saadakseen 10-tuntisen työpäivän. Frans Meling oli tuolloin työnhaluisten luettelossa "sekatyöntekijäin ammattialalla".

Hilma Färm syntyi räätäli Ferdinand Färmin ja Maria Juhontyttären perheen viidenneksi  tyttäreksi Heinolan maaseurakunnan Kukkamäessä. Perhe oli aiemmin asunut Heinolan Paasossa, äiti Maria oli kotoisin Paason Kiviojan torpasta.
Ferdinand Färm syntyi v.1845 Nastolassa, Seestan kartanossa jossa isä Mikael oli myllärinä.Vuonna 1849 perhe muutti Heinolaan Niemelän kartanoon jossa isä toimi myllärinä ja myöhemmin muonatorpparina.
Mikael Färm oli aiemmin  myllärinä Kangasalla Vääksyn kartanossa ja avioitunut siellä v.1839 Fredrika Hammarenin kanssa. Fredrika oli syntynyt v.1818 Janakkalassa, Monikkalan kartanossa jossa hänen isänsä Carl oli pehtoorina. Kartanoiden elämää Fredrika näki kun isä toimi pehtoorina ja tilanhoitajana useilla  maatiloilla Hämeessä; Vanajan Kantolassa, Tyrvännön Lepaassa ja Hämeenlinnan Kirstulassa.

Harry ja Helmi Lindholmin perhe
Ylhäältä vasemmalta: Katri, Ritva, Helmi, Anja, Olavi, Liisa ja Aarne
Sylvia ja Lempi
Maija, Harry, Helmi ja Risto
edessä Laila ja Anita
Vaaralan koti


                   
Harry tuli marjasta. Helmi postia jakamasta.           

2 kommenttia:

  1. Oletko muuten huomannut, että muutama mainitsemistasi Melingin suvun jäsenistä on istunut vankilassa? Kansallisarkiston digitoimista vankiloiden nimilistoista huomasin. En viitsi laittaa sen enempää tietoa nyt tähän, kun se on kuitenkin mahdollisesti herkkä asia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu,kiitos huomiosta. Huomasin joku aika sitten,ehkä teot ne on jo sovitettu.

      Poista

Blogger news