Munkkiniemen kartano, Signe Brander 1908 (Helsingin kaupunginmuseo) |
Adolf Viktor oli kartanossa muonarenkinä. Yli 500 hehtaarin kartanossa oli lähes 10 hehtaarin kokoinen puisto. Suuri kartano työllisti paljon väkeä ympäri Suomea. Jo runsaan vuoden kuluttua Adolf Viktor muutti lapsineen jostain syystä takaisin Kirkkonummelle mutta tytär Elna avioitui kartanon rengin, Karl Henrikssonin, kanssa. He asuivat myöhemmin ainakin Kaarelassa ja Viinikkalassa. Leskimies Adolf Viktor avioitui myöhemmin Emilia Lindströmin (1879-1943) kanssa ja sai hänen kanssaan seitsemän lasta lisää. Vuoden 1915 henkikirjan mukaan he asuivat torppareina Kirkkonummen Hilassa.
Olipa mielenkiintoista lukea sukulaisten vaiheista. Erityisesti tuo renki Karlin ja Elnan tapaaminen lämmitti. He ovat isäni isovanhemmat ja Karl Antonin vaiheista on meillä niukasti tietoa.
VastaaPoistaKarl Anton s. 31.1.1885 vanhemmat Karl Henriksson s.12.4.1845 Vihti ja Anna Hedda os. Forsgren s. 16.4.1853 Vihti. Olivat itsellisinä ja renkeinä eri puolilla pitäjää (Martinkylä,Lapinkylä, Hämeenkylä,Silvola) ilmeisesti 1880-luvulta aina 1900-luvun alkuun jolloin Anna H. jäi 1905 leskeksi.Karl Antonilla oli kaksi vanhempaa siskoa Alina Sofia ja Olga Alexandra sekä pikkuveli Frans Georg. Karl Henrikssonin vanhemmat Vihdin Hulttilan Solbackan torppari Henrik Johan Abrahamsson ja Maria Johansdr. Anna Heddan vanhemmat Vihdin Pakaselasta torppari Adolf Forsgren ja vaimonsa Eva Johansdotter.
Poista..Ja kiitos kommentista, minulla ei ollut tiedossa e.m. tietoja mutta kohtalaisen helposti löytyivät. Samallahan selvisi etteivät nämä toistensa kanssa avioituneet Henrikssonit, Elna ja Karl Anton, olleet toisilleen sukua vaan molemmat sukunimet olleet alunperin patronyymejä Henriksson eli Heikinpoika.
VastaaPoista