Taavetti Ahonen 1870-1959 |
"Terveisiä Minnesotasta!" "Oh yes-- Olen 80-vuotias" vakuutti 50-60v. ikäisen näköinen uuraislais-minnesotalainen ketterä farmarivanhus! -susia, peuroja,skunkkeja !
Pienenä reippaana ja kaikin puolin "käläppeenä" ja n. 50-60-vuotiaan näköisenä tuli luoksemme 80-vuotias ent. uuraislainen Taavetti Ahonen,tunnetun "Korpelaisen" velimies! Toi terveisiä Rapakon takaa, aina Minnesotan valtiosta saakka. Hän on siis nykyisin mr. Trumanin alamaisia!
Todella oli silmät revetä päässämme kun vieras ilmoitti olleensa "Amerikoissa" jo 56 vuotta ! -Ja ikää on 80 vuotta, sillä ensimmäisen kerran hän näki päivän valon Uuraisten Kotaperän Aholassa vuonna 1870!!
Miten sitkeä ja terve onkaan tämä vanhus! Suomalainen kataja, joka ei ole kuivettunut vieraassakaan maaperässä! Siitä kiitos ja kunnia tälle vanhukselle. Ja puhui mitä parasta suomea! Väliin vain tuli joitakin jenkkifraaseja, kuten "oh, yes"! Ja autoa hän tietenkin sanoi "kaaraksi" Tilaansa farmiksi!
24-vuotiaana alkoi Taavetti Ahosen veri velloa väljemmille vesille. Hän käveli Uuraisilta Ruotsiin, ajeli siellä aikansa tukkeja porovaljakolla, siirtyi sitten Pohjois-Norjaan, pääsi laivaan ja päätyi "Londoniin" ja sieltä sitten seilasi Rapakon yli Yhdysvaltoihin. Minnesotassa hän löysi itselleen pysyväisen olinpaikan. Oli ensin metsätöissä, sitten jo osti maakappaleen ja liitti siihen vuosien ja vuosikymmenien aikana lisämaata niin, että hänellä on nyt sievä farmi.
Lehmiä on ollut toistakymmentäkin, mutta nyt,kun ikääkin on karttunut,ei ole kuin muutamia,hevosia pari, traktori ja tietenkin "kaara". Ja puoliso tietenkin ! Hän on "vasta" 70-vuotias, jäi kotiin farmia hoitamaan, kun poika on poissa kotoa- on insinööri ja rakentelee tehtaita - ja samoin tyttö aviossa ....Cityssä. Oman farmin on Taavetti Ahonen omistanut jo 36 vuotta. Viljelee "kaikkea vähäsen", hoitelee 80 kanaa ja myy puita hyvästä metsästään. Kaksi miestä on siellä nytkin massapuita kaatelemassa.
- Kuulkaas Ahonen ! Onko siellä Minnesotassa metsänriistaa? - Oh yes! Kun sinne tulin, oli siellä paljon susia,peuroja, majavia y.m. Eikö lie ollut karhujakin! Mutta paljon niitä hävitettiin ja nyt on metsästysoikeus ankarasti valtion kontrollin alaisena. Syksyllä saa viikoksi peurankaatoluvan, mutta jos liikaa kaataa, saa kovat rapsut. Veljenpoikani oli kerran töissä Minnesotassa. Ollessaan heinäkuormaa tekemässä seisoi iso susi hänen takanaan ! Mutta ei siinä silti kuinkaan käynyt. Meidän-Suomen- metsälintuja, siellä ei näy muita kuin eräs pyylaji, metsoja ja teeriä ei ole laisinkaan. Vesilintuja sensijaan on paljon. Jäniksiä on runsaasti, mutta niitä ei metsästetä koirilla meidän tapaamme. Ja skunkki se haisee siellä ja täällä !
-Missä asutte Minnesotassa? -Brimsonissa,jonne on n. 50 km Duluthista,joka on Superiorin kaksoiskaupunki. Vielä lähempänä on meitä Two-Harbourin pieni kaupunki. Suomalaisia on näillä seuduilla aivan "kasapäin" ja suomen kieli kaikuu kaikkialla niin että minunkin englanninkieleni on jäänyt hieman "kesantoon"! Siksi minä puhunkin näin hyvää suomea.Olosuhteet ovat Minnesotassa hyvät,elintaso aika tavalla korkeampi kuin Suomessa,eikä mistään ole puutetta. Tässä suhteessa ei siis ole moittimista. Meillä suomalaisilla on melkoisesti yhteisiä harrastuksia.
- Onhan sitä matkaa Minnesotasta Suomeen! Ensin ajoin täydet 2 vuorokautta junalla, ennenkuin olin New Yorkissa ja sieltä tulin norjalaisessa laivassa Osloon, josta sitten tänne kotimaahan.Merellä oli purjetuuli melkein koko matkan, vain parina päivänä heilutteli laivaamme.
-Mitenkäs ne sikäläiset suomalaiset ovat ahkeria "viinamäenmiehiä"? -Vähempää se ryyppääminen on siellä kuin täällä! Sanoisin sitä hyvin kohtalaiseksi ja lisäksi on valtion kontrolli kova, vaikka kaikkea onkin saatavissa ! Mutta kaikkia ei onnista Amerikassakaan ja väliin ehkä voi tavata suomalaisia "raunioitakin" valitettavasti. Mutta mitään yleisiä ilmiöitä he eivät ole. -Onko siellä tilaisuus kalastukseen? -Kyllä on, mutta sekin on siellä säännösteltyä ja kalaa saa nostaa vain "määrän perästä", eikä pieniä kaloja saa ottaa laisinkaan!
-Onko teillä siellä nyt kevät kuten meilläkin?- Kyllä on, mutta huonompi kuin täällä. Täällähän on kesän tulo 1-2 viikkoa liian aikaisessa, meillä se on viikon verran myöhässä. Mutta pian on sielläkin kesä kukkeimmillaan! -Meillä ei siellä Minnesotassa ole laisinkaan piisameita ja aion tuottaa niitä täältä sinne. Siellä ne varmasti hyvin menestyisivät.
-Miltä vaikuttaa kotopuoli? -Paljon on muuttunut Uurainen, paljon Jyväskylä! Tämähän on jo iso ja komea kaupunki. Maaseutu on kehittynyt, sähkö tulee yhä useampiin kyliin ja taloihin ja elämä tuntuu täällä kehittyvän hyvään suuntaan.- Katselen nyt tässä parisen kuukautta tätä rakasta kotiseutua ja isänmaata ja sitten heinäkuun nurkilla jälleen lähden Minnesotaan katsomaan, miten 70-vuotias, varsinaissuomalainen "kainaloinen kanani" on onnistunut farmin hoidossa! -Mukava on ollut tavata omaisia, sukulaisia ja vanhoja tuttavia! Ellen heitä aivan kaikkia tapaisi, lähetän tässä heille sydämelliset terveiseni !
Taavetti Ahonen pyörähti ovesta ulos nuorukaisen ketteryydellä, vaikka 80 vuoden lumet ovatkin hänen harteillaan sulaneet! Kiitos käynnistä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti