tiistai 5. maaliskuuta 2013

Aleksi Rajala ja Kalle Henriksson

Arkistolaitoksen sivuilta voi etsiä sodissa menehtyneitä suomalaisia, vuosilta 1914-1922 täältä ja 1939-1945 täältä. Heitä ei sukumme lähipiiristä juurikaan löydy paria poikkeusta lukuunottamatta. Harry Lindholmin äidinisä Aleksi Rajala kuoli v. 1918 Tampereen vankileirillä. Harald Henrikssonin nuorempi veli Kalle taasen kaatui talvisodassa v. 1940.


Punavankeja Tampereen keskustorilla v.1918 /kuva www.uta.fi
Aleksis Nikodemuksenpoika Rajala syntyi v.1864 Ikaalisten Isoröyhiön kylässä Suontaustan torpassa. Oli 15-vuotiaasta lähtien renkinä lähikylissä. Avioutui Vähä-Iitun piian Hilda Josefiinan kanssa ja muuttivat itsellisiksi Sarkkilan Tervaojaan. Myöhemmin asuivat itsellisinä Sikurin Vähätalossa muutama kilometri Ikaalisten kauppalasta. Sukunimeksi muodostui Rajala ja ammatiksi mäkitupalainen. Lapsia syntyi seitsemän joista viisi elossa .Aleksis oli "ainiaaksi vapautettu" asepalveluksesta. Myöhemmin rippikirjassa asevellisuussuhde "kelvotoin". Vuonna 1905 Tytär Hilja Maria muuttaa Tampereelle jossa avioituu Fredrik Lindholmin kanssa.Nuoremmat tyttäret Elin Josefiina ja Lempi Aurora mainittiin rippikirjassa irtolaiseksi. Elin muuttaa 1909 Helsingin pohjoiseen suomalaiseen seurakuntaan.Perheen vaiheista ennen sisällissotaa ei ole tarkempaa tietoa. Aleksi kuului punakaartiin muttei ole tietoa oliko mukana Tampereen taisteluissa. Maatyömies Aleksi Rajala kuoli punataudin heikentämänä nälkään Tampereen vankileirillä 27.5.1918. Tytär Hilja synnytti kahdeksannen lapsensa heinäkuussa 1918. Lapsista kolme oli kuollut pienenä. Vanhin lapsi Harry Valdemar oli sodan aikana 11-vuotias.


Kalle Henriksson 


Karl Viktor Henriksson syntyi Kirkkonummella  v.1900 muonamies Viktor Henrikssonin perheen kuudentena lapsena. Kallen elämästä ei ole tarkempaa tietoa.Kuvassa asepuvussa olevan Kallen voisi olettaa kuuluneen valkoiseen kaartiin. Kalle oli kansalaissodan aikana 18-vuotias.
Talvisodassa maatyömies Kalle oli jo perheellinen kolmine lapsineen. Palveli samassa pataljoonassa, Er.P 18, kuin isoveljensä Harald. Sotamies Kalle Henriksson kaatui 2.3.1940 Viipurinlahden taisteluissa Säkkijärven Vilajoella, 11 päivää ennen sodan päättymistä. Kalle on haudattu Kirkkonummen vanhalle hautausmaalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogger news