tiistai 13. toukokuuta 2014

Toukokuussa 1974

Kaura-ahon vanha lato 
40 vuotta sitten, keväällä 1974, oli perheemme asunut ensimmäisen talven kaupungissa, maalta muuton jälkeen.
Kaura-aho oli tyhjänä, mutta naapurissa, Huippulassa, asui vielä isän yli 80-vuotias Anna-täti. Annan navetassa oli yksi lehmä. Isä toimi Annan "uskottuna miehenä" eli edunvalvojana. Toukokuussa oli jo lämpimämpää niin että saattoi viettää pitemmän jakson Kaura-aholla.

Isäni päiväkirjoista 1974 :

10.5. perjantai. Läksin tänään postiautossa 8.05 Uuraisille. Ilma rupeaa lämpenemään. Oli tullut eilen 2250 kpl männyn taimia. Lehtis-Ahti oli jättänyt Kaura-ahon heinälatoon, vein tänään taimet Huippulan kuoppaan. 11.5.lauantai. Kari ja Leppä-Matti istuttivat 750 kpl, minä vesoin eeltä päin. 12.5.sunnuntai ja Äitienpäivä. Vietin Huippulassa Äitienpäivää. Koululla oli Äitienpäivät, en viitsinyt yksin mennä. Ostin illalla Mäkelästä 3 kukkaa, vein Annalle Verenpisaran. 13.5.maanantai. Olen yksin kuin mörkö pesässä. Vesoin vielä tänään.Pojat,siis Kari, Matti ja tytöt, Maija ja Tarja, saivat eilen jo istutettua. Jäi vain 150 kpl kun oli vielä lunta Mannisen rajalla. Heitin 2 katiskaa jo eilen veteen. Lapioin nietoksen rantamökin edestä.14.5.tiistai. Kävin tänään Uuraisilla, menin päiväautolla ja tulin Pylkkösessä. Nostin Annan eläkerahoja 439 mk, 100 mk jäi tilille.Kävin Tildan luona myös.

15.5.keskiviikko.Kävin kalalla jo 5 aikaan ja sain 10 sinttiä. Kello 6 läksin pyörällä Sillanpäähän Aholan kautta. Tulin jo ennen klo 10 pois Huippulaan maiton laittoon, noin 6 litraa. Käänsin mansikkamaata lapiolla. Näin tänään ensi pääskyn. 16.5.torstai. Läksin klo 6 tänä aamuna Pien Kalteenmäkeen. Kaino kävi kalalla, toi nelikon suuria särkiä,otettiin pois säret verkoista. Kirsti paistoi ja syötiin. Poikkesin tullessa Isossa Kalteenmäessä, Saunamäessä ja Suorannassa. Käki kukkui, kuulin ensi kertaa. 17.5.Illalla lämmitettiin sauna Reinon kanssa Huippulassa. Minä ja Reino kylpi ensin, sitten Anna ja Sanni. Sillan Viljo kylpi viimeksi. Käytin Annan Keskussairaalassa Kansa-Alpon kanssa. Anna pääsi pois lokakuun 15. päivä, taas uudestaan. Kävin Annan kanssa Kypärätiellä, tuotiin patjoja ym. pois. 18.5.lauantai. Entinen Helatorstai. Kaunista mutta kylmää. Tulivat vasta iltapäivällä, ensin Kemppaiset ja Inga ja Ilpo. Myöhemmin Jorman väki. Kylvettiin meillä ja pojat rannassa. 19.5.sunnuntai. Kaunista mutta kylmää., tulimme pois Jorman kyytissä minä ja Ilpo. Kemppaiset ja Inga tulivat vasta myöhemmin.Tullessa katsoin Killerin ajoja, en tarvinnut lippuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogger news