keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Talvivaara 1900-1907

Salmetar 5.12.1900:
Talvivaara Sotkamon pitäjänkartalla vuoden 1850 paikkeilla
"Suomen Vuolukiviyhtiö on ostanut tunnetun vuolukivivuoren Talvivaaralla Sotkamon pitäjässä ynnä sen tilan johon tämä vuori kuuluu 14.000 markalla. Yhtiön asiamies on tarkastellut myös täälläpäin löytyviä vuolukivipaikkoja. Sotkamossa on vuolukiviä käytetty jo aikoja sitten uunien muurauksiiin ja on tämä kivilaji tulen kestävyytensä takia tähän tarkoitukseen hyvin sopiva. Meillä Suomessa on aivan äsken ruvettu käyttämään vuolukiveä rakennusten fasaadeissa. Siitä valmistetaan myös kaikenlaisia pienempiä esineitä ja lienee Suomen Vuolukiviyhtiön tarkoitus kehittää tätä teollisuuden haaraa maassamme suureksi liikkeeksi, vaikka kulkuneuvojen tähden työt Talvivaaralla eivät voi vielä tulla suureen voimaan".

Kauppalehti  2.5.1907 : 
Konkurssiasioita
"Velkojainkuulustelu on ollut Suomen Vuolukivi-Osakeyhtiön konkurssissa. Tilaisuudessa ilmoitti kolme velkojaa saatavia yhteensä 245, 230 mk 85 p.Konkurssin uskotuiksi miehiksi määrättiin översti V. Palmroth ja pankinjohtaja J. Lundson. Valvonta on ensi elok. 26 p:nä klo 12 päivällä. Pesäluettelo jätetään oikeudelle toukok. 25 p:nä".

Suomalainen Wirallinen Lehti 25.10.1907
Suuri teollisuusliike kaupaksi
"Julkisella vapaaehtoisella konkurssihuutokaupalla, joka toimitetaan Viipurin kaupungin Seurahuoneella maanantaina tulevan Marraskuun 25. p:nä kello 2 päivällä, myydään "Finska Täljstensaktiebolaget" nimisen osakeyhtiön konkurssipesälle kuuluvat, vuolukiviteollisuuden harjoittamista varten Suomessa tarpeelliset: Talvivaara niminen perintötila N:o 25, Pirttimäki niminen perintötila N:o 67 sekä Mustinjoen perintötila N:o 12, kuin myöskin Mustinlehto nimisestä perintötilasta N:o 50 eroitettu Loukola niminen palstatila, kaikki Sotkamon pitäjän Jormas kylässä..........            .......................Liikkeen harjoittamista varten on yhtiöllä ollut erittäin edullinen valtiolaina, suuruudeltaan noin 180, 000 markkaa, jonka lainan ostaja todenmukaisesti saa edelleen nauttia hyväkseen.Lähempiä ilmoituksia saadaan joko kirjeellisesti tai suullisesti toimitsijamiehiltä, Lundsonilta Viipurissa ja Palmrothilta Lappeenrannassa. Tarjouksien hyväksymistä tai hylkäämistä varten pidättävät toimitsijamiehet itselleen 2 tunnin miettimisajan.
Lappeenrannassa 22 päivänä Lokakuuta 1907. Johannes Lundson. Werner Palmroth."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogger news