keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Pasi

Pasi Jääskeläinen (1869-1920 ) Wikipedia
Uurainen ei ole tunnettu suurmiehistään tai -naisistaan. Kunnan vaakunassa sompa muistuttaa hiihtäjistä joista tunnetuimmat olivat olympiamitalistit Mirja Lehtonen ja Arvo Viitanen. Matti Nykänen muutti aikoinaan nimensä Paanalaksi ja oli pari vuotta Uuraisten kunnanvaltuustossa. Mutta olisiko Uuraisilla yksi suurmies lisää jos eräs lukkari ei olisi muuttanut sieltä pois ?.

Edellä mainittu entinen mäkihyppääjä ja nykyinen viihdetaiteilija tunnetaan laajalti pelkällä etunimellään Matti. Sata vuotta sitten meillä oli Pasi.
Hän oli mm. kuplettilaulaja, kanteleensoittaja ja näyttelijä joka teki konserttimatkoja Eurooppaan ja Amerikkaan saakka.

Paljas ”Pasi” jo riittää aivan joutavitta titteleittä ja sukunimittä, ja sillä mies on ilmi elävänä edessämme: pyylevä pulliainen, rehuparta, pitkätukka, verrattomine silmäniskuineen, harmaine sarkatakkeineen, kikkanokkaisine paulapieksuineen. Jopa olemme kuulevinamme iloisen kanteleen helkähdyksen sekä sävelen:Stiipelin, staapelin, stom, pom, pom,siellä nättiä likkoja on, on, on. (Ote Samuli Paulaharjun pakinasta).
Jokamiehen viikkolehti järjesti v.1910 äänestyksen "Kuka on Suomen merkillisin mies ?.
Kärkijoukossa olivat mm. Leo Mechelin, P.E. Svinhufvud, Akseli Gallen-Kallela ja Pasi Jääskeläinen. Lehden äänestyksessä kolmannen palkinnon saavutti  seuraava lukijakirjoitus:

Eiköhän meidän vastatessamme kysymykseen kuka on Suomen merkillisin mies ? tule kiinnittää huomiotamme sellaiseen henkilöön joka on saavuttanut suosion kaikilta kansankerroksilta, kaikilta ikäluokilta, kaikilta puolueilta ? Onhan paljonkin eteviä miehiä eri aloilla, mutta ei heitä kaikkia käsitä, useakin heistä on todellisuudessa vieras koko kansalle. Mutta onpa meillä sellainenkin "poika" josta on iloa jokaiselle, on henkilö jonka "pyylevästä persoonasta" tavallinenkin sana singahtaa "sarvipäisenä". Eikö Pasi Jääskeläinen ole Suomen merkillisin mies, koska hän osaa viehättää ja hyvälle tuulelle saattaa ulkomaalaisen ja suomalaisen, oppineen ja oppimattoman, rikkaan ja köyhän, herran ja talonpojan, miehen ja naisen, nuoren ja vanhan, ja -- mikä ihmeintä-- tänä "vihan ja vainon" aikakautena "porvarin" ja "sosialistin"?.      
                                                                                                                                                                                                        

Kuinka tämä Haapavedellä, Pohjois-Pohjanmaalla syntynyt ja asunut taiteilija sitten liittyy tuohon syrjäiseen Uuraisten pitäjään ?.
Pasin eli Basiliuksen isä, August, oli Uuraisten ensimmäinen lukkari vuosina 1856-1859. August Jääskeläinen oli syntynyt Rautalammilla vuonna 1835, ollen hieman yli parikymppinen lukkarin oppilas muuttaessaan Joutsasta Uuraisten Marjoniemeen. August hoiti Uuraisilla ollessaan myös siltavoudin virkaa ja hänen mainitaan kirjoitelleen sanomalehti Suomettareen nimerkillä A.J.nen. Jääskeläinen muutti lukkariksi Haapavedelle jossa syntyivät myös kaksospojat Pasi ja Heikki vuonna 1869. Heikki Jääskeläisestä tuli piirieläinlääkäri. Pasi Jääskeläinen kuoli vain 50-vuotiaana vuonna 1920 Helsingissä. Lukkari-isä eli lähes 90-vuotiaaksi, August kuoli Haapavedellä vuonna 1924. Tässä muutama linkki juttuihin Pasi Jääskeläisestä:      tahtipuikko-blogi    /    kirjastovirma      /      kantele.net                                                            Elävä arkisto; Pasi esittää sanoittamansa laulun Tammerkosken sillalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogger news