keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Lomamatka 70-luvulla

Neljäkymmentä vuotta sitten olin ensimmäistä kertaa lentokoneessa kun matkustin siskon perheen luokse Ruotsiin. Olin ulkomailla ensimmäistä kertaa yksin, kuudentoista vanha ja minua pelotti. Samana aamuna alkoi Ruotsissa lentolakko ja kone lensikin Kööpenhaminaan. Illalla olin kuitenkin jo siskon luona Lundissa.
Palasin sitten kuukauden kuluttua laivalla ja junalla takaisin kotiin. Muistan kuinka pieneltä Jyväskylä tuntuikaan istahtaessani laukkuni kanssa paikallisbussin takapenkille.
Vanhempani olivat sillä välin retkeilleet eläkeläisten kerhon kanssa kotimaassa ja käyneet samalla katsomassa äidin Irja-tätiä Porissa. Isäni päiväkirjasta vuodelta 1975:

Kesäkuu alkoi kylmästi sataen. 1.6.sunnuntai. Kävelin Ankeriasjärvellä. Inga leipoi tänään Ruotsin tuliaisia. Ilpo lähtee lentokoneella huomenillalla Tikkakosken kentältä kello 5:10. Jorman pitää kyytiä kentälle Ilpon. Minä ja Inga puhuttiin kasetille kun Ilpo vei radion Ruotsiin ettei tule pitkä aika.

2.6. Minä ja Inga lähdettiin tänä aamuna kello 6:25 retkelle Poriin ja Turkuun Jylhän Paulin Leinpussilla, sama määrä kuin viime kesänä nyt lähdettiin vain kaksi päivää ennen. Ajettiin Tampereen kautta Poriin, käytiin Irjan luona sairaalassa. Irja ootteli jo kovasti meidän tuloa. Keiju oli meidän mukana kun mentiin taksilla. Irja oli jo pari viikkoa ollut sairaalassa, oli leikattu umpisuolesta, siinä todettiinkin syöpäkasvaimeksi, nyt uusi leikkaus ensi torstaina.
Käytiin Vähälinnankadun asunnolla kahvilla, nähtiin Keijun mies Lassi Nurmi ja Kaarina oli ja Kylli miehineen siellä. Saatiin nyt Jorman ja Salmen häälahjat, matto ja ruokakalusto. Keiju ja Lassi saattoi meidät Porin yömajaan, oli vähän rauhaton paikka kun autoliikenne on niin valtava Isolinnankadulla, mutta reissussahan pärjää vähemmälläkin nukkumisella. Porissa käytiin Juseliuksen Mausoleumissa, Yyterin hiekkarannoilla, Mäntyluodon syväsatamassa ja niin edelleen.

3.6 tiistai. Noustiin miesten puolelle jo 5-6 maissa aamupesulle ja parranajoon, sitten mentiin hallibaariin aamupalalle kello puoli 9. Jouduttiin kahvia oottamaan kun oli sähkökatkos. Porista lähdettiin kohti Raumaa noin 10 aikaan. Raumalla käytiin Vanhassa kirkossa joka oli jo keski-ajalta, ajeltiin pitkin vanhaa ja idyllistä kaupunkia, mm. Nortamon patsaan ohi. Raumalta ajettiin Raisioon ja ja siitä Naantaliin ja Kultarantaan, oli paljon loistoa ja ylellisyyttä. Käytiin Naantalin satamassa kahvilla.
Noin 4 maissa lähdettiin kohti Turkua jonne oli enää 18 km. Päivä paistoi jo kauniisti, ensinnä käytiin Turun Tuomiokirkossa joka on Suomen suurin ja vanha. Korkeus 39 metr. ja pituus 80 metr. On Kaarina Maununtyttären hautaholvi ja monien aatelisten ja piispojen. Saatiin läheltä Aurajokea yöpaikka. Retkeilymaja oli jo parempi ja rauhallisempi kuin Porissa. Nähtiin Suomen Joutsen, käytiin ihan sen luona. Koskis Aati käytti meitä ja Saimia kahvilla Marja baarissa. Oli Oulaisista 53 retkeläistä.

 4.6.keskiviikko. Taas jo viiden maissa heräsi vanhemmat miehet pesu- ja parranajohommiin. Ulkona ankea keli, vettä tulee että roikaa, käytiin koko porukka Marja baarissa aamukahvilla, Sen jälkeen ajettiin satamaan, siellä oli paljon laivoja, ja puoli
9 päästiin Turun vanhaan linnaan. Noin pari tuntia siellä katseltiin vanhaa kulttuuria ja noin 11 maissa päästiin lähtemään Turusta kohti Perniötä jonne oli noin 100 km matkaa.Ensin Salon kaupunkiin ja siitä vielä 10 km entiselle Alkio-opistolle, perillä oltiin noin yhden maissa. Saatiin syötä oikein seisovasta pöydästä. Ruoka oli hyvää ja maksoi 12 mk, siihen vielä kahvit päälle. Opisto on kauniilla paikalla ja on nyt eläkeläisten omistuksessa lomanviettopaikkana.
Noin kolmen maissa lähdettiin opistolta ajamaan kohti Jyväskylää, poikettiin Humppilan lasitehtaalla jossa on turisteille nähtävissä vielä vanhan ajan lasinpuhallus, mutta ei ihan keritty katsomaan kun työt oli loppuneet siltä päivältä. Kahvit juotiin ja joku osti korulaseja matkamuistokseen. Tampereen kautta Jämsään, siellä oli vielä kahvitauko Sirkan baarissa, minä ja Inga ei viitsitty mennä. Oltiin Jyväskylän torilla vähän ennen 8saa ja kotona puoli 9. Salme oli poikineen meitä jo oottamassa, kyllä väsyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogger news