perjantai 17. kesäkuuta 2016

Kesäkuu 1956

Vuonna 1956 Suomessa oli yleislakko ja Kekkonen valittiin ensimmäisen kerran presidentiksi. 
Tuona kesänä  60 vuotta sitten isäni oli lähes päivittäin Aati-isänsä kyläkaupassa eli "puotissa" myymässä. Maa- ja metsätyötkin piti suorittaa mutta aikaa jäi myös vapaa-ajan harrasteille ja vieraille. Isä oli tuolloin 40-vuotias ja äitini 35. Vanhemmat sisarukseni olivat 11-, 9- ja 6-vuotiaita. Minä odotin vielä syntymääni.
Isäni päiväkirjoista kesäkuulta 1956: 

1.6.56. Alkoi kesäkuu ja olikin kesän lämpöisin päivä 20 1/2 astetta. Olin Korpelassa Pentin kanssa sonnan ajossa. 2.6. lauantai. Kotona.Pinosin Hirvipurolla 10 mottia Jylhän halkoja,kaatuneen pinon. Sitten iltapäivällä aloin Korpelan metsässä tehdä massoja, tein 33 kpl. 3.6.sunnuntai. Kotona melkein koko pyhän,kävin vain kirjastossa koululla.
4.6.maanantai. Olin Ingan kanssa Korpelan maalla massan teossa, tehtiin 96 kpl. Kylvin rehun ja heinän siemenen. 5.6. tiistai. Tänään olin Korpelassa puotissa sekä välillä kävin kotona karhitsemassa rehumaat. 6.6. keskiviikko. Kotona olin massan teossa Korpelan maalla, tein 63 kpl. Inga leipoi tänään. 7.6. torstai. Korpelan pehkumaalla Pennasen suolla, Ryöpäkän Aili, Leppä Heikki ja Syrjä Kalevin kanssa. 8.6.perjantai. Tänäänkin vielä Pennasen suolla, saatiin jo pehkut seipäille ja kuivat latoon. 9.6. lauantai. Kotona reilasin ison aitauksen ja sitten laskin suolta ojasta vettä, kävi kesän kovin ukkonen. 10.6.sunnuntai. Kotona. Käytiin Saunajärvellä Mutkalaisten kanssa uimassa ja onkimassa.
11.6. maanantai. Olin Korpelassa puotissa. Kaunista ja lämmintä. 12.6.tiistai. Korpelassa puotissa, Uuno oli kaupungissa. 13.6. keskiviikko. Olin Ingan kanssa massan teossa Korpelan maalla, tehtiin 60 kpl. Kävi ukkonen ja satoi, löin vähän kirveellä jalkaan. 14.6.torstai. Korpelassa puotissa. 15.6. perjantai. Edelleen Korpelassa puotissa, Uuno oli kaupungissa. 16.6. lauantai. Korpelassa. Sahattiin Korpelassa puita Äkkilän mäellä. Irja ja Kylli tulivat Porista meille kesävieraaksi. Kesän kovin ukkonen. 17.6. sunnuntai. Kotona. Pidettiin pyhäkoulu Rasilassa kun meillä oli keittiön lattia maalattu, vähän satoi.

18.6. maanantai. Tänään kävin Uuraisten kirkolla Pukkilaisen kanssa. Vietiin sotainvaliidi anomus avustukset Koljoselle. 19.6. tiistai.Korpelassa puotissa. 20.6.keskiviikko. Ja tänään olin myös puotimiehenä Korpelassa, ollut jo 29 päivää. 21.6. torstai. Juhannuksen aaton aatto. Korpelassa tänään tuli 30 päivää. Eilen lähti Porin Irja ja Kylli kotiinsa. 22.6. perjantai. Juhla ja juhannusaatto. Kyllä on kesä kukkeimmillaan ja niin kaunista ja lämmintä. Olin kello 7 iltaan Korpelassa kaupassa. 23.6. lauantai. Juhannus kaunista ja aurinkoista, käytiin Sakarinjärvellä, sitten iltasella Mutkalassa sekä Sillanpäässä. 24.6. sunnuntai. Kaunis kesäsää jatkuu. Kävin lasten kanssa Saunajärvellä uimassa ja onkimassa, sitten iltasella olin Ingan kanssa Sahrajärvellä Sonni-iltamissa.
25.6. maanantai. Olin Korpelassa, tehtiin AIV-rehua ja olin puotissa. 26.6. tiistai. Korpelassa puotissa. 27.6. keskiviikko. Korpelassa edelleen. Tehtiin aita lehmille saunanotkoon ja puotissa 34 päivä. 28.6. torstai. Kotona kuokin turpeita suolla ja laitoin seipäälle, Inga harasi perua. Toini ja lapset kävi uimassa. 29.6. perjantai. Taasen Korpelassa puotissa. Toini läksi pois tänään päivä-autossa. 30.6. lauantai. Kotona. Kuokin vielä turpeita, alkoi satamaan, satoi koko yön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogger news