tiistai 27. huhtikuuta 2021

Laittomuuksia ja lama-aikaa

Kymintehdas 1920/ Museovirasto

"Naisvanki pakosalla.
 
Hämeenlinnan keskus- ja lääninvankilasta pakeni tämän kuun 13. päivä klo 7 vanki Hilkka Linnea Noresmaa, kotoisin Kotkasta. Paenneen vangin kiinniottamiseen johtaneista tiedoista maksetaan palkkio sekä korvataan aiheutuneet kulut."  Hufvudstadbladet 19.11.1946 (Vapaasti suomennettu). 

Hilkka Linnea Noresmaa (1926-1986) oli äitini Dagnyn (1922-2005) nuorin sisko jonka tapasin vain muutaman kerran joskus 70-luvun alussa. Äitini oli sanavalmis ihminen, mutta vaikutti kovin rauhalliselta tämän iloluonteisen pikkusiskonsa rinnalla. 

Kausalassa asuvan nelilapsisen Nylundin perheen nuorin lapsi, Hilkka, oli kahdeksanvuotias kun äiti Aino Nylund (1895-1935) kuoli keuhkotautiin keväällä 1935. Samana vuonna perhe muutti sukunimensä Noresmaaksi. Pari vuotta myöhemmin perheen isä, monttööri Lauri Noresmaa (1901-1953), avioitui palvelijatar Tyyne Saastamoisen (1903-1952) kanssa, valittiin Iitin kunnan palopäällikön varamieheksi ja tuomittiin ehdolliseen vankeuteen humalassa ajosta jarruttomalla autolla. Yksitoistavuotias Hilkka Noresmaa hiihti voittoon Iitin koulujen välisissä kilpailuissa vuonna 1938. Alaluokkien tyttöjen sarjan voittoaika kahden kilometrin matkalla oli 13,27. 

Aikuistuva Hilkka ei ilmeisesti tullut toimeen äitipuolensa kanssa vaan otti jossain vaiheessa kotoaan "hatkat". Hilkka oli vuonna 1944 Helsingin rikospoliisin huolto-osaston etsittyjen listalla. Hän eli elämänsä lapsettomana, oli kerran naimisissa, kerrotaan myös kohdalleen osuneesta lottovoitosta joka pian kuitenkin hupeni. Elämän loppu oli murheellinen, Hilkka Noresmaa löytyi kuoliaaksi paleltuneena Oulussa keväällä 1986. Hilkka on haudattu Ouluun Intiön hautausmaalle.


1930-luku oli hurjaa aikaa, lama rasitti kansaa ja vuosikymmen päättyi sotaan. Myös äidinäitini Ainon suvussa Kymenlaaksossa näytti sattuneen kaikenlaista aikakauden sanomalehdistä poimittujen pikku-uutisten perusteella.

Matti Simonpoika Friman (s.1875) oli äidinäitini setä. Isänsä Simon  ja veljensä Antin lailla hän harjoitti suutarin ammattia Sippolan pitäjän Viialan kylässä, joka nykyään tunnetaan Myllykoskena. Maaseutu-lehdessä 30.9. 1920 oli seuraavanlainen otsikko "Wiinamäen miehet tilillä": Haminan syyskäräjillä oli tuomittu 12 miestä, joukossa Sippolan Myllykoskelta oleva työmies Matti Friman joka sai juopumuksesta 50 mk sakkoa. Matti kuului Myllykosken työväenyhdistyksen järjestysvaliokuntaan, tämä ei kuitenkaan estänyt häntä saamasta puukosta. Kymenlaakson Sanomat 29.7. 1930: "Puukotus Myllykoskella. Maanantaita vasten yöllä tuli Kouvolan asemalle mies nimeltään Matti Friman, kotoisin Myllykoskelta. Kun asemamiehet havaitsivat hänen olevan veressä kutsuivat he poliisin korjaamaan miehen. Poliisi vei Frimanin lääkärille, joka totesi haavat puukolla lyötyiksi. Tutkinnossa ei Friman ole voinut kertoa kuka häntä oli lyönyt, enempää kun sitäkään miten hän oli tullut Myllykoskelta Kouvolaan. Valitti kellonsa olevan hukassa. Lieneekö kadonnut vai onko varastettu."  Ilmeisesti Matilla oli kuitenkin arvostusta, koska hänen täyttäessään vuosia oli asia mainittu useassa eri lehdessä. Helsingin Sanomat 13.2.1935: "60 v. täyttää tänään suutari Matti Friman Sippolan Viialassa."

Kauko Kauno Rafael Railo (1913-1995) oli äitini serkku ja edellä mainitun Matti Frimanin veljen pojanpoika. Kouvolan Sanomat 29.9. 1934: "Humalainen mies otti Kouvolan asemalta auton ja ajoi sen ojaan. -Hänen toverinsakin autovarkaissa. -Molemmat miehet vietiin pahnoille selviämään. Eilen klo 12.15 tapahtui Kouvolan rautatieasemalla outo näytelmä. Pari humalaista mieshenkilöä olivat toikkaroineet asema-alueella ja joutuneet viimein auto-asemalle, missä ei sattumalta ollut ketään autonkuljettajaa. Toinen miehistä nousikin Rikhard Rautjärven autoon ja yritti sitä käyntiin, mutta ei siinä onnistunut. Toinen miehistä nousi sitten Oskar Gardemeisterin autoon ja sai kun saikin sen käyntiin. Mies ajeli autolla käyttäen pienintä vaihdetta, tuli Kauppalankadulle ja joutui viimein Valkealaan johtavalle tielle.Tätä tietä oli hän päässyt n. 2 km:n päähän, jossa auto oli mennyt ojaan rikkoutuen jonkun verran. Kun poliisit saivat verraten pian asiasta tiedon, menivät he asemalle ja pidättivät siellä sekatyömies Kauko Kauno Rafael Railon, kotoisin Kymintehtaalta. Toinen miehistä makasi sikahumalassa ojaan menneen auton vieressä. Tämä, Voikkaalta kotoisin oleva viilaaja Eero August Vilkman vietiin, samoin kuin toverinsakin, poliisivartioon jossa heitä tullaan kuulustelemaan kun selviävät humalastaan."

Äitini äidinisä ja aiemmin mainitun Matti Frimanin veli, Tuomas Simonpoika Friman (1861-1915) asui perheineen Kymintehtaalla Valkealan pitäjässä. Perhe vaihtoi sukunimensä Railoksi vuonna 1912. Lapset olivat mukana teatteriharrastuksessa, osalle siitä tulikin ammatti. Sisarussarjan nuorimmat näyttivät olleen ainakin jossain vaiheessa elämäänsä huonoilla teillä.

Saima Railo (1907-1984) oli äitini toiseksi nuorin täti.  Kouvolan Sanomat 16.4. 1931: "Takavarikot. Tiistaina takavarikoitiin Voikkaalla poliiisiviranomaisten toimesta Kuusankosken Ruotsulassa asuvalta toimettomalta naiselta Saima Railolta taskupistooli, jonka hallussapitoa varten hänellä ei ollut asianomaista lupaa."

Vieno Railo (1910-1947) oli äitini nuorin täti. Kymenlaakson Suunta  21.4. 1938: "Kuusankosken välikäräjillä eilen annettiin seuraavat tuomiot: Toimeton nainen Vieno Railo Kuusankosken Ruotsulasta tuomittiin tavanomaisesta väkijuomain luvattomasta myynnistä 7 kk vankeuteen ja olemaan sen jälkeen 2 vuotta vailla kansalaisluottamusta."

Hilda Alina Railo (s.1901) oli yksi äitini viidestä äidinpuoleisesta tädistä. Ei ole tietoa millaiset välit sukulaisiin olivat, mutta jotain saattaa päätellä seuraavasta Kouvolan Sanomissa 8.5.1937 olleesta ilmoituksesta: "Kiellämme kutsumattomia saapumasta vihkiäisiimme Kymintehtaan työväentalolle 15.5.1937."      Hilda Railo        Heikki MertanenLinkkejä:   Sukua Kymenlaaksosta     Hurja Lola ja muuta sukua     Aatamin sukua      Löytöeläin 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogger news