keskiviikko 28. helmikuuta 2024

Hiihtosankareita


Asarias Autio oli pitkä, laihanpuoleinen mies ja näytti omaavan erityiset edellytykset nopeushiihtoon. Asarias Autio (1874-1920) oli Keuruun Liesjärveltä kotoisin ollut metsätyömies ja maastohiihtäjä. Vuonna 1901 Autio edusti Suomea Tukholmassa pidetyissä pohjoismaisissa hiihtokisoissa sijoittuen 60 kilometrin matkalla toiseksi. Hän voitti saman vuoden Oulun hiihtojen 30 kilometriä maalmanennätykseksi julistetulla ajalla 1.46.15.
Vuosina 1903-1912 Autio asui suurimman osan ajasta Yhdysvalloissa työskennellen ainakin kaivoksilla ja tienaten rahoja talon rakentamista varten. Hän osallistui Yhdysvalloissa myös hiihtokilpailuihin voittaen joitakin merkittäviä kisoja. Hänet jopa julistettiin "maailmanmestariksi" hänen voitettuaan Elyssä Minnesotan osavaltiossa pidetyissä murtomaahiihtokilpailuissa 10 kilometrin matkan. 

Aution poika Asser ja veljet Herman ja Valto olivat kilpailuissa menestyneitä murtomaahiihtäjiä. Autio kuoli keuhkokuumeeseen vuonna 1920. (Wikipedia).


"Asari Autio Amerikassa. Elyn kaupungista (Minnesota) kirjoitetaan 20 p:nä helmikuuta siellä pidettyjen hiihtokilpailujen johdosta: "Kilpailu oli suurin, mikä näillä seuduilla koskaan on toimeenpantu. Palkinnot nousivat 200 dollariin. Autio tuli "maailmanmestariksi". Hän hiihti 7 peninkulmaa ( = 11km) 45 minuutissa 45 sekunnissa. Toinen mies oli David Ahonen (48,20) ja kolmas Nestor Ahonen (49 min.) Kilpailijoita oli 23, mutta niistä suoritti ainoastaan 7 miestä tehtävänsä loppuun." (Suomen Urheilulehti, nro 4 1907)


Elyn kilpailuissa "maailmanmestariksi" julistetun Aution jälkeen seuraaviksi sijoittuneiden David ja Nestor Ahosen taustoista ei ole mitään varmaa tietoa. Hyvin todennäköisesti he kuitenkin olivat isäni sedät Taavetti ja Nestori, jotka aikoinaan muuttivat Minnesotaan ja ottivat sukunimekseen Ahonen. En tiedä onko näistä isosetien mahdollisista urheilusaavutuksista jäänyt mitään tietoa jälkipolville Amerikassa. Molemmat olivat tuolloin vielä poikamiehiä, Taavetti 36 vuotta ja Nestori 22, ruumiillisessa työssä karaistuneita ja sitkeitä. Taavetti kävi vuonna 1950 Suomessa. Tuolloin hän kertoi aikoinaan kävelleensä Uuraisilta Ruotsiin, jossa ajoi tukkeja porovaljakolla. Myöhemmin sitten Norjan ja "Londonin" kautta päätyi Amerikkaan farmariksi.


Minnesotan digitoiduista sanomalehdistä löytyy tietoja muistakin tuolloisista hiihtokisoista, "ski races", voittajana yleensä Autio ja  osanottajat taustaltaan suomalaisia.

Elyssä hiihdettiin helmikuisena sunnuntaina 1906 jäällä  7½ mailia. Asarias Autio voitti ajalla 35 minuuttia 25 sekuntia, David Ahonen oli viides. (Ely miner 2.2.1906)

"Ashlandissa (Wisconsin) viime torstaina toimeenpannussa hiihtokilpailussa oli hiihdettävänä metsäistä ja mäkistä maata noin 7 mailin matka. Esteinä tiellä, paitsi metsiä ja mäkiä, oli myöskin 10 aitaa ja erään sulan joen yli oli hiihdettävä joen poikki kaatuneen puun runkoa pitkin.Parhaan tuloksen saavutti Asarias Autio Elystä, hiihtäen matkan 49 minuutissa. Kilpailupaikalla tarjoutui Autio maksamaan 50 dollaria sille miehelle, joka 12 mailin matkalla tasaisella maalla saapuu perille ennen häntä, vaikka Autio lähtee vasta 12 minuuttia myöhemmin taipaleelle kuin kilpailijansa. Ei ainoakaan hiihtäjistä antautunut kilpailuun." (Amerikan Kaiku 12.2.1907)

Elyssä järjesti paikallinen "Finnish socialist club" 8 mailin hiihdot 1.3.1907. "Kisoja seurasi useita satoja ihmisiä, suurin osa tämän kaupungin suomalaisista oli todistamassa kotimaassaan kansallisesti merkittävää lajia". Elyn hiihtäjät ottivat kolmoisvoiton, voittanut Autio sai 20 dollaria, toiseksi tullut Lampinen 15 dollaria. Kolmanneksi tullut Nestor Ahonen sai 10 dollaria joka oli enemmän kuin työmiehen viikkopalkka. Keskimääräinen työläisen vuosipalkka Yhdysvalloissa vuonna 1908 oli 200-400 dollaria.

13.2.1908 "Duluth Finnish ski club" järjesti kisat joissa voittajalle, Ivar Walkoselle, viisi sekuntia hävinnyt Nestor Ahonen oli  kolmas ja yhdeksän sekuntia Nestorille hävinnyt David Ahonen kuudes.


Asarias Autio on lisätty Yhdysvalloissa Ski and snowboard Hall of Fameen vuonna 1966.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogger news