maanantai 29. huhtikuuta 2013

Vappua !

Tänään tuli kuluneeksi 150 vuotta siitä kun  Antoinette Sofia Lönnqvist syntyi pieneen torppaan Järsön kylässä Kirkkonummella. Samana päivänä juhlittiin muutaman kymmenen kilometrin päässä  Helsingissä keisari Aleksanteri II:n syntymäpäivää. Aleksanteri täytti 45 vuotta. Helsingissä oli tuolloin hieman yli 20 000 asukasta.  Tässä Helsingin Uutiset seuraavalta päivältä 30.4.1863 jossa mainittiin mm. edellisen päivän säästä   seuraavaa: " Se kaunis kewät-ilma, mikä meillä jo oli,on taas häwinnyt. Synkeät ilmat, kylmä ja lumensekaista sadetta on synkistänyt ihmisten mielet. Se hauska Esplanadin elämä, mikä jo oli päässyt kukoistukseen, on taas lakastunut. Sen ohessa walitetaan terweydentila kaupungissa jokseen huonoksi. Sotahuhut lännestä ja idästä ei ole myöskään woineet muuta kuin huolestuttaa ihmisiä." Keisarin syntymäpäivästä kerrottiin:  "hänen Majesteettinsa Suuriruhtinaamme korkea syntymäpäiwä wietettiin eilen tawallisella juhlallisuudella.Illalla oli juhlawalaistus." Kuvanveistäjä Walter Runeberg oli saanut apurahan: "Taiteellisen apurahan,500 ruplan suuruisen,on keisarillinen senaatti huhtikuun 15.p suonut kuwanweistäjä Walter Runebergille edistyttääksensä hänen taideharjoituksiaan Romassa".

Syksyllä 1863 kutsuttiin koolle Helsinkiin Säätyvaltiopäivät Keisarin määräyksestä. Tänä samaisena päivänä 29.4. paljastettiin myös Helsingin Senaatintorilla Aleksanteri II:n patsas vuonna 1894. Patsaan veisti Walter Runeberg. Myöhemmin on Järsöön kylään noussut torppien jälkeen toisenlaisia rakennuksia.
Tässä hieman tietoa Vapunpäivästä ja sen historiasta. Katsastin tutkimiani sukuja ja  löysin kaikkiaan kahdeksan Vappu- eli Valpuri-nimistä naista. 1600-luvulta kaksi Kiikasta ja Keikyästä. 1700-luvulta kolme Laukaan pitäjästä, kaksi Ikaalisista ja yksi Sääksmäeltä. Nykypäivänä Vappu- nimi on kohtalaisen harvinainen, asian voi tarkistaa täältä nimipalvelusta. 1900-luvun alku oli nousevan työväenaatteen aikaa joka näkyy tässä Vapun alla ilmestyneessä "Sorretun Voima"-lehdessäkin vuodelta 1910. Vappuperinteeseen kuuluvat myös pilalehdet, tässä Kevät-Käkönen vuodelta 1906.
                    -Nauttikaamme simaa ja  tippaleipiä myös Vappuna 2013 !


Simaa ja muita juomia kesäksi vuonna 1923
Haminan Sanomat 27.4.1909
                                                                                                       

                       











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogger news