maanantai 30. syyskuuta 2013

Fanny Alina ja Olga Josefina

Torikauppaa Porissa (kuva Satakunnan museon verkkonäyttely)
Kuinka kävi värjäri Fasterlundille ja tyttärille Marialle, Fannylle ja Olgalle Fransin jäätyä leskeksi ? Frans otti uuden vaimon, Amanda Josefiinan, ja perhe muutti Kauvatsan Yttilään. Vuonna 1890 vanhin tytär, 15-vuotias Maria Sofia, muutti kasvatiksi sedälleen Kustaa Kujalalle. Maria Sofian myöhemmistä vaiheista tässä.
14-vuotiaana myös Olga Josefiina meni kasvatiksi torpparin perheeseen Karkkuun (Sastamala).18-vuotiaana Olga vihittiin työmies Taavetti Vilhelmi Niemisen kanssa. Vuonna 1899 Olga ja Taavetti muuttivat Poriin. 1900-1905 syntyivät Eino,Tyyne, Aune ja Veini. Heidän myöhemmistä vaiheistaan ei ole tietoa.
Fanny Alina muutti isän ja nopeasti kasvavan uuden perheen mukana Kauvatsalta Poriin vuonna 1897. Fransille ja Mantalle syntyi kaikkiaan 12 lasta.

Toukokuussa v.1900 tapahtui Porissa välikohtaus jonka seurauksena puusepänoppilas Kustaa Mäkinen puukotti teurastaja Otto Wesslanderia kohtalokkaalla tavalla.  Satakunta-lehti 15.5.1900:
"Mäkisen istuessa  eteläpuiston penkillä palvelustytön Fanny Fasterlundin kanssa edellämainittuun aikaan, oli Isoltakaivolta tullut puistoa pitkin ja yli ruohoston kolme nuorta miestä, nim. työmies Karl Armas Viljanen,konetehtaan työmies Wilhelm Rafael Stenman ja edellämainittu Wesslander jotka olivat olleet hiukan päihtyneitä.Wesslanderin esityksestä olivat he kaikki istuutuneet samalle penkille millä Mäkinen ja palvelustyttö Fasterlund istuivat."
Kustaa Mäkinen sai miestaposta 2 vuotta kuritushuonetta kun taas Fanny vihittiin vuoden kuluttua puuseppä Henrik Grundstenin kanssa. He muuttivat Poriin, Niilo Henrik syntyi 1902 ja Aarne Wilhelm 1904. Perheen myöhemmistä vaiheista ei ole tietoa.

Tässä lisää naiskohtaloita Porista:
http://www.pori.fi/kulttuuri/satakunnanmuseo/verkkonayttelyt/naisiaporissa/kikna1.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogger news